Teno

HUOMIO **** Lohenpyynti on ollut kiellettyä Tenon vesistössä kesästä 2021 lähtien. Joen lohikantojen elpymisestä ei ole vielä nähtävissä vahvoja merkkejä. Teno on ollut viimevuosina otsikoissa dramaattisesti heikentyneen lohitilanteen vuoksi. Haasteellisesta tilanteesta huolimatta Tenojoella voi yhä kalastaa harjusta, taimenta ja esimerkiksi myös haitallista vieraslajia kyttyrälohta ja osaltaan auttaa atlantinlohikantoja elpymään. ****

Tämän sivun tekstisisältö on vanhentunutta. Sivun tekstit päivitetään kauden 2025 aikana.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on river-teno-1.jpeg

Alakönkäältä ja sen alapuolisilta särkiltä perhokalastaja voi tavoittaa suurlohen.

Teno sijaitsee subarktisella alueella korkeiden tuntureiden ympäröimässä jokilaaksossa. Suurella virralla lohta kalastetaan sekä rannalta että veneestä. Sulavalinjaiset Tenon veneet ovat osa perinteistä Tenon kalastushistoriaa, ja niitä voi nähdä Tenon rantamilla.

Koko Suomen ja Norjan yhteinen jokiosuus on yhtä lupa-aluetta. Perho- ja venekalastusta voi harjoittaa koko alueella lukuun ottamatta niiden sivujokien suita, joihin lohi nousee. Lusikoilla ja vaapuilla heittokalastukseen tarkoitetut lupa-alueet ovat Alakönkään ja Yläkönkään koskien tuntumassa ja Inarijoella Matinkönkäästä ylöspäin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on river-teno-3.jpeg

Tenon ja sen sivujokien lohikannan rakenne on monimutkainen, ja se koostuu useista geneettisesti erilaisista osakannoista.

Harjus lohta varmempi saalis

Teno on hyvä kohde harjuksen kalastukseen. Kookkaita harjuksia esiintyy koko joen mitalla. Tyypillinen saaliskala on noin 0,5-kiloa ja suurimmat yksilöt ovat 50-senttisiä ja toistakiloisia.

Siikoja tavoittaa suvantoalueilta pienillä perhoilla tyynellä kelillä. Meritaimenia saadaan saaliiksi kalastuskauden alussa kesäkuussa ja aivan lopussa elokuussa. Kyttyräselkälohi on satunnaisempi saalis.

Teno on vanhaa saamelaiskulttuurialuetta, missä kalastusta on harjoitettu luontaiselinkeinona vuosituhansien ajan. Paikallisväestö pyytää edelleen lohta padoilla ja muilla perinnepyydyksillä. Jokilaaksoon saapuva voi aistia kaikuja ikiaikaisesta lohenkalastuskulttuurista.

Tyyppi:Joet
Pituus:382 km
  
Saalislajit
Harjus
Lohi
Meritaimen
Nieriä
  
Muuta