Usein kysyttyä

Usein kysyttyjä kysymyksiä kalastuksesta Suomessa ja kalastusluvista

Hyvä kysymys. Kaikkeen muuhun kalastukseen kuin ongintaan, pilkkimiseen ja silakan litkaukseen tarvitaan aina kalastonhoitomaksun suorittaminen. Metsähallituksen eräpalveluista kalastonhoitomaksu on mahdollista ostaa viikoksi ja luvan voi ostaa etukäteen ajastaen luvan tulevan voimaan lomasi alkupäivästä alkaen. Useissa koskikohteissa ja erityiskalastuskohteissa on myös mahdollista ostaa vuorokausilupa tai viikkolupa. 

Kalastonhoitomaksun suoritettuasi saat viehekalastaa yhdellä vavalla ja yhdellä vieheellä lähes koko maassa seisovissa vesissä (järvet, lammet, merialue). Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan Ahvenanmaalla, vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä erillisillä kalastuskieltoalueilla. 

Kalastuskieltoalueet ja erityiskalastuskohteet voi löytyvät osoitteesta Kalastusrajoitus.fi

Yleensä mato-ongintaan ei tarvita erillisiä lupia tavanomaisilla mökkijärvillä. Sama pätee myös pilkintään tai silakan litkaukseen merialueella. On kuitenkin muutama poikkeus, kuten erilliset kirjolohijärvet ja muut yksityiset  erikoiskalastuskohteet, joissa myös ongintaan tarvitaan lupa. Mato-onkijan on myös hyvä tietää, että vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueella onkiminen ja pilkkiminen on aina kielletty.

Jos olet 18–69-vuotias*, tarvitset kalastonhoitomaksun. Jos olet alle 18 tai täyttänyt 70-vuotta, et tarvitse mitään lupia. Yksityisten omistajien tai kalavedet vuokranneelta ”Istuta ja ongi” -järvillä tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa kalastajan iästä riippumatta. Näissä kohteissa kalojen istutustoimintaa ylläpidetään kalastajien ostamilla luvilla.

*Velvollisuus lunastaa kalastonhoitomaksu ei koske kalastajaa, joka ehti täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Perhokalastukseen, kuten muuhunkin heittokalastukseen tarvitaan aina kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksu tulee suorittaa jos olet iältäsi 18–69 v. Kannattaa myös ottaa huomioon, että useimmissa tapauksissa hoidetut koskikalastuskohteet ovat erityiskalastuskohteita, joihin tarvitaan myös vesialueen omistajan lupa. Suosituissa koskikohteissa lupamyynti suoritetaan jo alkukaudesta, jolloin kalastajan tulee varata lupa jo hyvissä ajoin etukäteen.

Tarvitset aina kalastonhoitomaksun ( jos olet iältäsi 18–69 v*) sekä lähes aina myös vesialueen omistajan luvan. Monille isoille järville on mahdollista ostaa yhtenäislupa, joka kattaa koko järven tai osan siitä. Vetouistelusta eri järvillä saa helpoiten selvää kysymällä tarvittavista luvista paikalliselta kalatalousalueelta. Kaikki Suomen kalatalousalueet kartalla ja niiden yhteystiedot tästä 

Suomessa on kymmeniä tuhansia yksityisessä omistuksessa olevia vesialueita. Näihin saatavista luvista ei ole olemassa keskitettyä alustaa, josta lupia voisi ostaa (lisäksi lukuisiin ei edes ole mahdollista ostaa lupaa) Vesialueen omistajan luvan ostaminen on vaivattomampaa, jos tiedät mille alueelle olet menossa kalaan. 

Kalastusalueilla on omat verkkosivut, jotka tarjoavat lisätietoa tarvittavista luvista. Kalastusalan järjestöt ja alueelliset kalatalouskeskukset auttavat myös lupa-asioiden selvittämisessä. Kunnat ja kaupungit myös antavat tietoa siitä, mitä lupia alueen kalavesillä tarvitaan.

Metsähallitus myy paikallisia lupia valtion omistamiin erityiskalastuskohteisiin (esim. koskikohteet). Näitä lupia voi ostaa verkosta tai puhelimitse +358 (0)20 69 2424

Kalastajalla on aina oltava mukana todistus kalastonhoitomaksun maksamisesta, ellet kalasta vain onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Paperinen tai sähköinen kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta hyväksytään todisteena maksamisesta.

Alle 18-vuotiaat, yli 70-vuotiaat tai 31. joulukuuta 2023 mennessä 65 vuotta täyttäneet eivät tarvitse kalastonhoitomaksua, mutta heidänkin on aina varauduttava todistamaan henkilöllisyys  kalastuksenvalvojalle niin pyydettäessä. Sinulla tulee myös olla lupa vesialueen omistajilta (katso esimerkkejä vesialueen omistajan luvan tarpeellisuudesta aiemmista kysymyksistä)

Kalastonhoitomaksuista kertyneillä varoilla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia ja pidetään huolta vesiluonnosta eri puolilla Suomea. Kalastonhoitomaksuista saaduilla tuotoilla kunnostetaan vesistöjä sekä parannetaan monella tapaa kalojen elinolosuhteita.

Varoja myönnetään kalatalousalueille kalakantojen kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun, vesialueiden omistajille korvauksina vesien käytöstä kalastamiseen, järjestöille neuvontapalveluihin ja kalastuksenvalvontaan sekä eri toimijoille hankkeisiin, joilla parannetaan kalojen elinoloja.

Lisää tietoa kalastusluvista