Pilkkikausi käyntiin, osa 2 (päivitetty) ‒ kokeile tasapainoa, mutta varo railoja ja virtapaikkoja

Talvipäivät pidentyvät vauhdilla ja kalastuskelit ovat nyt erinomaiset. Etelä-Suomen järvien jäällä ei ole paikoin lunta lainkaan ja liikkuminen pilkkipaikoille jalan tai potkurilla on helppoa.

Tasapainopilkintä vaatii joskus kärsivällisyyttä, mutta kun pilkkireiälle sattuvat oikeat koordinaatit, tärppi on sitäkin antoisampi. Iso ahven, hauki ja kuha ovat tasapainopilkkijän saaliskaloja. Iso ahven nappaa myös toukalla syötitettyyn mormyskaan ja pystypilkkiin, mutta kaikista kookkaimmat köriläät saadaan yleensä tasurilla. Helmi-maaliskuu ovat erityisen hyvää aikaa puntarin uitolle.

Aurinkoisella säällä on toki mukavinta viettää pilkkipäivää jäällä, mutta pilvinen ja tuulinen keli pienten lumikuurojen säestämänä voi osoittautua sitäkin paremmaksi ajankohdaksi isomusjahdille.

Railot ‒ luonnon taideteokset

Järvillä jään vahvuus on normaalia heikompi, ja se vaihtelee Etelä- ja Keski-Suomessa tällä hetkellä tyypillisesti 20‒40 cm välillä. Järville, joista suojaava lumipeite puuttuu, on muodostunut lämpötilanvaihtelun seurauksena suuria railoja. Isot railot, joissa voi nähdä joskus parinkin metrin korkeudelle jään pinnasta nousevia jäänreunoja, ovat upeita ilmestyksiä. Railot voivat olla isoilla järvillä useita metrejä leveitä.

Esimerkiksi Näsijärveä halkoo nyt useita railoja, joita kalastajien ja muiden jäällä liikkujien kannattaa varoa, erityisesti jos ovat liikkeellä hämärän aikaan. Näsiselällä railoon ajoi eilen polkupyöräilijä. Lisäksi crossipyöräilijä vajosi heikkohin jäihin. Molemmat pääsivät onneksi kylmästä kylvystä nopeasti ylös ja kuiville.

Lauhat kelit ja vesisateet ovat sulattaneet lumia ja virtaamat ovat olleet suuria. Erityisesti säännöstellyillä järvillä nousseet virtaamat heikentävät nopeasti jäitä. Kalastajien tulee kulkea erityisen varoen virtaavilla vesillä tai valita mieluummin kalapaikoikseen muut vesistöt. Läpivirtausaltailla, kuten Kulovedellä ja Rautavedellä, juoksutukset ovat jo vieneet jäät pois laajoilta alueilta.

Kuva: Ismo Kolari 

Iso jäärailo Näsijärvellä alkukeväällä 2022.

Iso jäärailo Näsijärvellä alkukeväällä 2022.

Upea satelliittikuva Näsiselkää halkovista railoista 6.2.2023. Suomen ympäristökeskus.

Ylen uutinen ja video Näsijärven isosta railosta

Jäänpaksuus Suomen järvillä

Itämeren jäätilanne