Photo: Pielisen Retki

Vanliga fångstarter

De vanligaste fångstarterna i sjöarna och på kusten är gädda, abborre och gös. Öring, harr och lax är de mest eftertraktade arterna i åarna och  älvarna. Öring, röding och harr påträffas också i Lapplands klara och rena fjällsjöar. Sik, lake och olika mörtfiskar förekommer överallt i landet. 

Harr

Harren (Thymallus thymallus) är en imponerande fiskart som lever i Lapplands rena vatten. De bästa vattnen för harrfiske finns just i norra Finland. I Lappland kan man hitta harren i många olika vatten: både i stora älvar, små bäckar och klara fjällsjöar. Betydande harrvatten är till exempel Torne älv och dess källflöden, Tana älv, Enare träsk samt mindre vattendrag i Vätsäri och Kaldoaivi ödemark.

Andra kända harrvatten är Iio älv, Kemijälv och Ounasjoki. Generellt sett hittas de största harrarna i ödemarken, så om du är ute efter stor harr måste du vara beredd att lägga ner lite arbete.

”Alla kan få en lax på kroken, men att lura en kilos harr kräver redan skicklighet!”

Photo: Shutterstock

Photo: Shutterstock

Gädda

Gäddan (Esox lucius) är en välbekant fisk för många fiskare. Gäddan finns över hela landet och i nästan alla vatten, och är den näst vanligaste fångstarten efter abborren.

Östersjökusten och hela insjöområdet är bra områden för gäddfiske. Gäddan kan fiskas under hela den isfria säsongen och även på vintern. Gäddfiske bedrivs från öppet vatten med kast- och trollingmetoder. Som beten används skeddrag, stora wobblers, jerkbaits, gäddspinnare och fiskjiggar. Stora balanspirkar och vertikalpirkar är populära vinterbeten för gädda.

Vilken art ger varje fiskare i finska vatten en chans att fånga en meterstor fisk? Det finns bara ett svar – och det är gädda.

Abborre

Abboren (Perca fluviatilisär Finlands vanligaste fångstfisk. Den finns över hela landet, med undantag för de nordligaste delarna. Oavsett om du fiskar i havet, små tjärnar eller stora sjöar, finns det goda chanser att få en fin och välväxt abborre på kroken.

Finlands abborrbestånd är starka, och abborrar på ett halvt kilo till ett kilo simmar ofta i finska vatten. Visste du att abborren också är Finlands nationalfisk?

Det är nästintill omöjligt att åka på fisketur i Finland utan att fånga abborrar – förutsatt att det finns en krok på ditt drag!

Photo: PG Fishing Guide

Photo: Pielisen Retki

Gös

Finlands bästa gösvatten finns i sjöområdena i södra och mellersta Finland, i Finska viken och i Skärgårdshavet. Mörka och grumliga vatten är de bästa för gös, men arten förekommer också i klarvattensjöar.

Gösen (Zander lucioperca) lever vid gränsen av sitt utbredningsområde i Finland. Världens nordligaste gössjö är Kemijärvi. De varma somrarna de senaste åren har stärkt de naturligt reproducerande gösbestånden, och fångsterna har ökat avsevärt.

Gösen kan fiskas både i sjöar, hav och strömmande vatten. Gös förekommer i över tusen olika sjöar i Finland.

Lax

Vild lax (Salmo salar) som fortplantar sig i naturen  förekommer i norra Finland i Tana älv och Neidenälven som bägge rinner ut i Norra ishavet, samt i Torne älv och Simo älv som rinner ut i Bottenviken i Östersjön.

.Torne älv är Europas största naturliga laxälv, där laxens genomsnittsvikt ligger mellan 6 och 8 kg. Simo älv är också en betydande laxälv. Den rinner helt inom Finlands gränser och har ett eget vilt lekande laxbestånd.

 Den finsk-norska gränsfloden Tana älv är Finlands mest kända laxälv och känd för sina stora laxar. Under de senaste åren har dock laxfisket reglerats strängt. Ibland har man tvingats helt skydda laxen från fiske  och under åren 2020-2024 har laxfisket i Tana varit helt förbjudet. En ansvarsfull fiskare tar alltid reda på aktuella fiskebegräsningar och följer restriktionerna .

I södra Finland erbjuder bland annat Kymmene älv goda laxfiskemöjligheter i en mer urban miljö. De största fångstfiskarna väger över 15 kilo. En del lax vandrar också upp i Sastmola å och Kumo älv.

Lax fiskas längs Östersjökusten genom trolling. I Bottenviken börjar den bästa laxsäsongen i slutet av maj och pågår till mitten av juni.

Photo: Lapinkoski Outdoor Activities

Photo: Tapio Gustafsson

Sik

Siken (Coregonus lavaretus) är en allmänn fångstfisk som förekommer i hela landet. Siken är en laxfisk som påträffas i många slags vattebn; i åar och älvar, i stora och små sjöäar samt längs Östersjökusten. 

Siken är en skygg fisk. Vid fisket används små flugor. En bra säsong vid älvarna i norr är juni–juli, men i söder är sikfångsten god även i slutet av hösten.

Kring midsommar kan man fånga sik i strandvattnen i södra Finlands sjöar med mikrowobblers, och på vintern med pirkar. På våren, genast efter islossningen, börjar en intensiv säsong för sikmete på kusten. Säsongen varar i ett par veckor. Man kan också håva efter sik. Finlands måhända kändaste håvfiskeplats finns vid Kukkolaforsen i Torne älv.

Siken är en livlig och stark kämpe, när den har fastnat på kroken. Många anser att siken är den bästa matfisken.

Braxen

Braxen (Abramis brama) är en av de vanligaste fiskarterna i Finlands vatten. Braxen förekommer i sjöar i södra och mellersta Finland samt i kustens vikvatten. I många näringsrika sjöar utgör braxen en betydande del av fiskbiomassan.

Braxen fiskas mest med metspö. Den fångas även som bifångst när man jiggar efter gös och abborre. På sommaren ska man söka sig till vikar där vinden blåst in i flera dagar för att meta efter braxen. Den bästa säsongen är från mitten av juni till slutet av augusti. När en braxenstim anländer till platsen avslöjas det av uppstigande vattenväxter och gasbubblor som bildas när fisken silar föda från bottenleran.

Braxen smakar utmärkt som rökt eller ugnsbakad. 

Photo: Tapio Gustafsson

Photo: Petteri Kontila

Röding

Rödingen (Salvelinus alpinus) förekommer främst i fjällsjöarna i norra Lappland samt i Enare träsk och Kilpisjärvi. Dessutom finns den fåtaligt i Saimen.

I fjällsjöarna är fluga och spinnare de mest pålitliga betena för att lura rödingen. Säsongen börjar direkt efter islossningen – tidigast i slutet av juni – och fisken fångas genom att kasta från land. De bästa tiderna för att fiska är tidigt på morgonen och på kvällen.

Rödingen är en kallvattensfisk, och under sommaren kan man fånga den i stora sjöar genom trolling med skeddrag på 10–30 meters djup. Den kan också nappa på grundare vatten, särskilt när vattnet är kallt.

Röding är en delikat fisk som gravad, stekt eller rökt. Den smakar allra bäst när den avnjuts vid stranden av en ödemarkssjö i Lappland.

Rödingen i lekdräkt är Finlands vackraste fisk. Den rödbukade hanrödingen är en ståtlig syn, men bara några få utvalda får chansen att se den.

Öring

Vild i naturen lekande insjööring (Salmo trutta) förekommer främst i Lappland, där de bäst kända fiskevattnen är Enare träsk och älvarna i Kuusamo. I Finland finns 30 ursprungliga stammar kvar, och största delen av dem är hotade. Tack vare inplanteringar är insjööring en vanlig fångstart runt om i Finland. I Finland görs också mycket värdefullt restaureringsarbete för öringens skull i olika vattendrag, och det är verkligen bra!

En ansvarsfull fiskare bör undvika att fiska laxfiskar under sommarhettan, då fisken utsätts för stor stress. Fiske efter öring i forsar bör undvikas om vattentemperaturen är klart över 20 grader.

Öringen är en favoritfisk för många fiskare. Den prickiga kraftpaketen är en vild kämpe som ofta hoppar upp ur vattnet mitt i kampen. Man kan fiska öring i både floder, sjöar och längs kusten.

Photo: Matt Harris / Kellankoski