Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Kalalajit > Toutain 
Ahven
Harjus
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Kirjolohi
Kuha
Lahna
Lohi
Made
Meritaimen
Nieriä
Särki
Säyne
Siika
Silakka
Sorva
Toutain
Muut kalalajit

Toutain - vahva vuolteiden valtias

 

Kuva: Jari Salonen
Toutain (Aspius aspius). Myllyvuolle Vammalan Rautavedellä on parhaita toutainpaikkoja. Toutainvieheitä. Vasemmassa pystyrivissä Tiura Neiden, Inkoo, Salamander, Räsänen ja Kuusamo Volframilippa. Keskellä Jigwobbler, Rapala Countdown, Rapala Flat Rap, Rapala Team Esko ja Bete Lotto. Oikealla MA Leech ja salakkastreamer.
Toutain (Aspius aspius). Myllyvuolle Vammalan Rautavedellä on parhaita toutainpaikkoja.

Aiemmin erittäin uhanalaisen toutaimen voi nykyään tavoittaa muutamista Etelä-Suomen kalastuskohteista. Toutain on särjen sukuinen petokala. Se on raivokas taistelija ja vie siimaa lohen lailla. Toutainta kalastetaan koskista ja virtaavista vuolteista.

Toutainsesonki on koski- ja virtavesissä kutuaikaan toukokuussa. Vuolteilla paras sesonki alkaa kesäkuun lopulla. Toutaimen tavoittaa tuolloin vaapuilla, lusikoilla ja lipoilla. Kalastuskausi jatkuu virtavesillä koko kesän. Myös perho ja jigi antavat saalista. Toutaimet saalistavat ulappa-alueen pintavesissä, ja siellä uistelijan kautta on loppukesä ja alkusyksy.

Kuva: Jari Salonen 
Nokianvirta, Nokia.
Nokianvirta, Nokia.
 

Mielenkiintoiseksi toutaimen pyynnin tekee sen tapa saalistaa illan tunteina. Silloin kun toutain läiskäyttää äkkiarvaamatta ja lujaa isolla pyrstöllään pikkukalaparveen, heikkosydämisen kalastajan kannattaa pysyä poissa paikalta. Toutaimen kalastuksessa tyypillistä on se, että vaikka isot vonkaleet molskivat härnäävästi eri puolilla virtaa, niiden tartuttaminen on erittäin vaikeaa. Joinakin iltoina kala kuitenkin nappaa kunnolla ja saalis voi olla ruhtinaallinen.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Jättitoutain. Siuronkoski, Nokia.
Jättitoutain. Siuronkoski, Nokia.
 

Toutain syö usein vasta auringon laskiessa, mutta joinakin päivinä kala voi olla syönnillään mihin aikaan päivästä tahansa.

Hyviä toutainkohteita ovat Nokian Siuronkoski, Kulo-Rautavesi, Kokemäenjoki ja sen sivujoki Loimijoki, Lempäälän Kuokkalankoski ja Kymijoki.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Koko: 1−3 kg
2000-luvun ennätys: 7,09 kg
Paras sesonki: 1.6.−30.9.

Lisätietoa