Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalatapahtumat 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki tapahtumat

Kuhaseminaari 2024 ‒ Kuhatuotannon hyödyntäminen

 
Tampereen Komediateatterissa järjestetään 20.8.2024 valtakunnallinen Kuhaseminaari, jonka pääteemana on kuhatuotannon hyödyntäminen. Elokuun puolivälissä kuhan kesäinen kalastussesonki on täydessä käynnissä, ja seminaarinäyttämöltä reilun puolen kilometrin päässä avautuvalla Näsijärvellä liikkuu iltaisin lukuisia uisteluveneitä kuhan perässä. Seminaarin sisältönä on kuhaa, kuhakantoja ja kuhan kalastusta koskevia mielenkiintoisia esitelmiä ja aktiivinen vuoropuhelu osallistujien kesken.

Kuhanpyynti on ehkä suositumpaa kuin koskaan ja kalastajia paljon. Tekniset apuvälineet ovat huomattavasti tehostaneet kalastusta ja kalojen löytämistä. Yleisesti ottaen Suomen kuhakannat ovat olleet erittäin hyvässä tilassa 2020-luvulla. Valtakunnallisten saalistilastojen perusteella sisävesialueen saaliit ovat olleet ennätyksellisiä viime vuodet.
Kuhakannoissa on jatkuvaa luontaista vaihtelua, joka ajoittuu ja ilmenee kalastuksessa usein hieman eri tavalla eri vesistöissä. Kesän lämpötiloilla on havaittu olevan selvä yhteys kalastuksen kohteeksi tulevien vuosiluokkien vahvuuteen. Saatavilla olevan ravinnon määrä ja laatu, kalastus ja kalastuskuolevuus vaikuttavat kuhasaaliiden ja -populaatioiden kehitykseen.

Kuhaseminaari 2024 kokoaa kuhavesien käyttöön ja hoitoon linkittyvät sidosryhmät yhteen käymään vilkasta keskustelua tuoton järkevästä ja kestävästä hyödyntämisestä. Tilaisuus on avoin, ja kuhan kalastuksesta kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua siihen. Seminaari on maksuton sisältäen iltapäiväkahvin.

Kuhaseminaarin järjestelyistä vastaa Pirkanmaan Kalatalouskeskus. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa tapahtumaa kalastonhoitomaksuvaroista. Seminaari järjestetään yksinomaan lähitilaisuutena.

Kuhaseminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Kuva: Pohjolan vesistöissä kuhan lisääntyminen onnistuu lämpiminä kesinä. Kuhakannat ovat vahvistuneet ilmaston muutoksen myötä. Kuva: Ismo Kolari.

(06.06.2024)

   

Eri puolella Suomea järjestetään monenlaisia kalastuksen oheistapahtumia, joissa pääsee mukaan kilpailun jännitykseen, maistelemaan kalaherkkuja ja tutustumaan alan uusimpiin välineinnovaatioihin.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Stadionki, Helsinki.
Stadionki, Helsinki.
 

Jännitystä kalastuskilpailuissa

Suomalaiset ovat kilpailuhenkistä kansaa ja kalastuskilpailuilla on pitkät perinteet. Kisoja järjestetään pilkinnän, onginnan, uistelun, heittokalastuksen ja ravustuksen ympärille. Pilkkikisat keräävät eniten väkeä, osanottajia on isoimmissa kilpailuissa tuhansia.

Kesällä erityisen suosittuja ovat sadat vetouistelukilpailut, joista suurin ja tunnetuin on Kesälahdella järjestettävä 24 tunnin soutumaraton, Puruveden Lohikuninkuus. Tenon lohikuninkuus ratkaistaan soutamalla iso lohi Ylä-Lapin mahtivirrasta.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
 

Suomenlahdella pidettävät lohen uistelun EM-kisat keräävät runsaasti osallistujia ja yleisöä Helsinkiin. Oulujärvellä järjestetään vuosittain hauen uistelun EM-kisat ja Längelmävedellä kuhan uistelun MM-kisat, Rönnin Veto. "Maailmanmestaruus-kilpailut" ja vastaavat tapahtumien arvokkaat nimet kertovat suomalaiskalastajien kovasta innosta ja välillä myös aikamoisesta fanaattisuudesta harrastuksensa suhteen. Monet kilpailut ovat avoimia kaikille halukkaille.

Kuva: Petteri Kontila 
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
 

Herkkuruokia kalamarkkinoilla

Vuosittain järjestetään 50 kalamarkkinatapahtumaa, joissa on tarjolla monipuolisesti paikan päällä syötäviä herkullisia kalaruokia, tuoretta kalaa ja erilaisia kalasäilykkeitä sekä paljon muuta oheistarjontaa. Suurimmat tapahtumat ovat syksyisin järjestettävät Helsingin ja Turun silakkamarkkinat sekä Tampereen kalamarkkinat keväällä ja syksyllä.

Kalamarkkinakalenteri

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
 

Uutuusvälineitä erämessuilla

Kalastus- ja luontoharrastajat kokoontuvat erä- ja kalastusmessuille, joita pidetään muutamia vuosittain. Tunnetuimmat tapahtumat ovat Riihimäen, Oulun ja Kuopion Erämessut. Messuilla esittäytyy monipuolinen väline-, vaatetus- ja matkailutarjonta sekä tietenkin uutuustuotteet.

Kuva: Petteri Kontila 
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024