Onginta sopii hyvin koko perheen lomaharrastukseksi. Niemisjärvi, Hankasalmi.
Onginta on Suomen suosituin kalastusmuoto. Eikä ihme, se on helppo tapa kalastaa ja kalavesiä on kaikkialla. Onkimaan lähdetään lähivesille, usein talon rantaan tai mökkilaiturille.
Pinnalla kelluvan kohon tuijottelu kauniina kesäpäivänä on suoranaista terapiaa. Tuhansien järvien maasta onkija löytää paikan, jossa kukaan ei ole aiemmin kalastanut.
Onkijan saalislajeja Suomen vesissä ovat särkikalat: särki, lahna, pasuri, salakka, seipi, sorva ja säyne. Monissa Suomen vesistöissä särki ja lahna muodostavat valtaosan kalastosta, joten onkijalla on luvassa kissanpäivät.
Onginta on koko perheen kesäloma-aktiviteetti. Särki on onkijan varma saalislaji ja onginta Suomen suosituin kalastusmuoto.
Särkikaloja on kaikkialla
Runsaimmat särkikalakannat ovat rehevissä vesissä, mutta särkikaloja on myös karuissa ja kirkkaissa vesissä. Puhtaiden vesien ansiosta särkikaloista voi loihtia erinomaisia herkkuruokia. Hyviä lahnapaikkoja ovat matalat ja ruovikkoiset lahdet, joihin kesätuulet puhaltavat lämmintä vettä. Kun sopiva paikka löytyy, kahden kilon lahnoja voi nousta peräjälkeen.
Ahven on meillä kuitenkin monen onkijan tavoitelluin saalislaji. Kesälomakalastajalle se on saalisvarma laji, sillä ahventa on lähes kaikissa Suomen vesissä.
Kuva: Risto Jussila
Hyviä onkipaikkoja on rajattomasti.
Turolta ahvenköriläitä
Ison ahvenen jahtaaja lähtee selkävesien äärelle karikoiden laidoille tai kalastaa rannan tuntumaan viritetyn turon vierestä. Turo eli veteen upotettu havurypäs on perinteikäs suomalainen tapa houkutella ahvenet onkijan ulottuville. Haukea ja kuhaa tavoitellaan syöttikalan avulla kaislikoiden reunoilta ja virtaavista salmista.
Hyviä rantaongintapaikkoja on rajattomasti. Laituri on mukava ja saalisvarma kalapaikka. Kaislikoiden laidat, niemien kärjet ja karikot ovat hyviä paikkoja, silloin kun ongelle lähdetään veneellä. Vene ankkuriin, koho kellumaan ja sitten tärppiä odottelemaan järvimaisemia ihaillen.
Kuva: Risto Jussila
Särki on onkijalle varma saalis.
Siian ongintasesonki eteläisillä ja lounaisilla rannikkoalueilla maalis-toukokuussa on lyhyt, mutta tuloksekas. Siikaa ongitaan hiekka- ja kivipohjilta virvelivälineillä. Matosyötti heitetään painon avulla muutaman metrin syvyyteen, ja aletaan odotella tärppiä.
Onginta on jokamiehenoikeus, eli siihen ei tarvita kalastuslupaa. Siian tai muiden lajien onginta virvelivälineillä ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuden piiriin. Siihen tarvitaan kalastonhoitomaksu (siianonginta yhdellä vavalla) tai lisäksi vesialueen omistajan lupa (jos käytössä on useampi vapa).