Sopivia vesiä jigipyyntiin on paljon ja monet kalalajimme ottavat hanakasti jigiin. Jigien suosio ahvenen ja kuhan heittokalastuksessa on lisääntynyt nopeasti. Syy on yksinkertainen: jigillä pyynti on aktiivista ja hauskaa ja tapahtumia on runsaasti.
Jigillä kalastetaan tavallisilla heittokalastusvälineillä. Viehe heitetään veteen ja sen annetaan painua pohjaan. Vavalla nykäistään ja pyöräytetään muutama kammen kierros ja odotetaan, että jigi painuu takaisin pohjaan. Näin jatketaan kunnes kala iskee tai siima on kelattu pois.
Jigikalastus on hauskaa, aktiivista ja tapahtumarikasta. Alkukaudesta kuhia jigataan lahtivesiltä, matalikoilta ja vuolteilta − myöhemmin kesällä ja syksyllä järvien selkämatalikkojen ja karikoiden reunamilta.
Tyypillisiä jigikalastuspaikkoja ovat selkämatalikkojen reunat ja virtaavat salmet. Vaikka kuhan ja ahvenen pyyntiin lähdetään usein aamulla tai illalla, jigipyynti pohjan tuntumasta tuottaa tulosta myös keskellä päivää.
Koska kalat ovat usein pohjan tuntumassa ja lämpimän veden aikaan syvällä, ne tavoittaa kätevimmin juuri jigeillä. Jigi toimii myös hauelle, lahnalle ja toutaimelle. Saalista näillä silikonivieheillä saadaan koko avovesikausi.
Kuva: Risto Jussila
Enonjärvi, Karstula.
Toukkajigillä ja hyvällä tuntumalla
Jigivalikoima on laaja, mutta suosituimpia ovat 3,5–4,5 -tuumaiset toukkajigit. Ison kalan ollessa syönnillään esiin kaivetaan viisituumaisia ja jopa suurempiakin vieheitä. Kalajigit antavat tulosta erityisesti loppukesällä. Myös pitkän malliset matojigit ovat toimivia. Jos tavoitteena on useamman kilon hauki, isokokoinen kalajigi on usein paras valinta.
Käytettävän jigipään paino vaihtelee suuresti. Parin kolmen metrin vesissä voidaan käyttää vain viiden gramman päitä, syvissä 5–10 metrin vesissä 7–14 grammaa on hyvä, syvissä ja virtaavissa vesissä 16–25 grammaa on sopiva.
Tärkeintä on hyvä tuntuma uitettavaan jigiin. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kalastuksessa käytetään niin kevyttä päätä kuin hyvä kalastustuntuma antaa myöden. Virtaavassa vedessä painoa pitää olla enemmän, samoin jos kelalla on vahvaa siimaa. Myös tuuli heikentää kalastustuntumaa.
Kuva: Jari Salonen
Hauki ottaa hanakasti isokokoisiin toukkajigeihin.
Kirkkaassa vedessä tummaa, sameassa räikeää
Pohjanlahdella ja Suomenlahden ulkosaaristossa vesi on kirkasta ja muiden muassa ruskehtava moottoriöljyn värinen jigi antaa hyvin kalaa. Kirkkaan veden värejä ovat vihreän ja tumman sävyiset jigit.
Kun lähdetään sameampiin vesiin, jigipakista pitää kaivaa esiin värikkäitä malleja. Neonkeltaiset, vihreät ja pinkit sävyt ovat sameiden vesien luottovärejä ja usein aivan ylivertaisia kuhan ja ahvenen pyynnissä. Jos kala on huonolla syönnillä, esiin otetaan hillitymmän värisiä jigejä. Myös valkoiset ja fosforoidut jigit antavat saalista, sillä ne matkivat hyvin yleisiä saalislajeja salakkaa, silakkaa ja muikkua.