Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
 
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Keitele

Lugn i naturen och skyddade fiskeställen, där tystnaden är påtaglig. Öppna landskap, de största fjärdarna är flera tiotals kilometer breda. För fiskaren är klara Keitele...
mer
   
   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Fiske i Finland

 

Finland är det land i världen som har flest sjöar och vattendrag och kan därmed erbjuda många olika sorters fiskemöjligheter. Så mycket som 10 procent av landets yta täcks av vatten. Det är lika enkelt att fiska i utkanten av en stad som på en sjö i vildmarken.

Vi önskar dig lycka till och mycket nöje invid Finlands unika vattendrag. !

Fotograf: Jari Salonen
Keitele: Vassruggarna vid grunden på fjärden Paanalanselkä i övre Keitele är utmärkta fiskeställen.

 

Fiske mitt i naturen

Det finns 187 888 sjöar i Finlands sjödistrikt, som är det mest vidsträckta sammanhängande sjöområdet i Europa, samt 1 100 kilometer kuststräcka i Östersjön inklusive skärgårdsområdena och 647 älvar med en sammanlagd sträcka om 25 000 kilometer. Vad mer kan en sportfiskare önska sig?

Allt möjligt. Sportfiskarna vill naturligtvis att dessa vatten ska vara fyllda av fisk. Som tur är, är detta önskemål uppfyllt. I tillägg till att det finns gott om fisk är Finlands vatten dessutom rent och ofördärvat och naturen så vacker att man nästan tappar andan. Till skillnad från andra fiskeställen i världen finns det gott om plats och tysthet i Finland. Här kan du fiska i lugn och ro, mitt i naturen.

Till de vanligaste arterna hör predatorerna gädda, abborre och gös. Gädda och abborre finns i nästan alla sjöar och vattendrag. Det är ingen konst att få en gädda på över en meter, oavsett var du fiskar i Finland. Det bästa gösbeståndet finns i sjödistriktet i södra och centrala Finland samt på sydkusten.

I norra Finland finns det fantastiska ställen för sportfiskare på jakt efter harr och lax. På de bästa ställena i nordvästra Lappland, känt som "Finlands arm", kan harren växa till sig och väga över två kilo. mer

 
Växlande bilder i övre balken: Jari Tuiskunen, Kimmo Pöri, Lentokuva Vallas, Jari Salonen, Veli-Pekka Räty, Ismo Kolari och Risto Jussila.

Centralförbundet för Fiskerihushållning
© FishinginFinland.fi 2013–2015

 
For rod anglers, the number one species of the Archipelago Sea is pike.

   
Large Map